logo

WhatsApp İletişim

 

VELAYET MÜNHASIRAN ANNE VE BABAYA TANINAN BİR HAK OLDUĞUNDAN TARAFLARIN BOŞANMA PROTOKOLÜ İLE ORTAK ÇOCUKLARIN VELAYETİNİN DEDELERİNE VERİLMESİNİ KARARLAŞTIRMALARININ MÜMKÜN OLMADIĞI

YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ

Esas Numarası: 2021/3898

Karar Numarası: 2021/5281

Karar Tarihi: 23.06.2021

Tarafların Mahkemeye Sundukları Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Ortak Çocukların Velayetlerinin Dedelerine Verilmesini Kararlaştırdığı - Mahkemenin de Protokol Hükmü Gibi Ortak Çocukların Velayetlerinin Dedeye Verilmesine Karar Verdiği - Türk Medeni Kanunundaki Düzenlemelere Göre Velayet Hakkının Münhasıran Anne ve Babaya Tanınan Bir Hak Olduğu – Velayet Hakkı Evlat Edinme Hali Hariç Olmak Üzere Anne ve Baba Dışında Kimseye Tevdi Olunamayacağından Mahkemece Ortak Çocukların Velayetlerinin Dedelerine Verilmesinin Hatalı Olduğu

Özeti: Taraflar mahkemeye sundukları anlaşmalı boşanma protokolünde ortak çocukların velayetlerinin dedelerine verilmesini kararlaştırmışlar, mahkeme de protokol hükmü gibi ortak çocukların velayetlerinin dedeye verilmesine karar vermiştir. Türk Medeni Kanunundaki düzenlemelere göre velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç olmak üzere, anne ve baba dışında kimseye tevdi olunamayacağından, mahkemece ortak çocukların velayetlerinin dedelerine verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 29.03.2021 tarihli yazısı ile istenilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü: Taraflar TMK166/3 maddesine göre boşanmışlar, mahkemece ortak çocuklar A.. M.. C.. ve G.. C..’ın velayetleri çocukların dedesi olan F.. Ş..'ye verilmiş, karar her iki tarafın temyiz etmemesi üzerine 30.09.2020 tarihinde kesinleştirilmiş, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının 02.03.2021 tarihli talebi üzerine Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 29.03.2021 tarihli yazısı ile, karar ile ilgili kanun yararına bozma talebinde bulunulmuş, dosya Dairemize gönderilmiştir.

TMK'nın 335. maddesine göre ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz. 336. maddede ise 'evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikle kullanırlar. Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir' hükmü yer almaktadır. Aynı kanunun 404. maddesinde velayet altında bulunmayan küçüklerin vesayet altına alınacağı düzenlenmiştir.

Somut olayda; taraflar mahkemeye sundukları anlaşmalı boşanma protokolünde ortak çocuklar A.. M.. C.. ve G.. C..’ın velayetlerinin dedeleri F.. Ş..’ye verilmesini kararlaştırmışlar, mahkeme de protokol hükmü gibi ortak çocukların velayetlerinin dede F.. Ş..'ye verilmesine karar vermiştir. Türk Medeni Kanunundaki düzenlemelere göre velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç olmak üzere, anne ve baba dışında kimseye tevdi olunamayacağından, mahkemece ortak çocuklar A.. M.. C.. ve G.. C..’ın velayetlerinin dedeleri F.. Ş..'ye verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

 SONUÇ: Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 363/1. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 23.06.2021 (Çrş.)