logo

WhatsApp İletişim

 

Tahkimde Gizlilik Yükümlülüğü

Gizlilik, dava yerine tahkimi seçmenin en çok tercih edilen avantajlarından biridir. Ancak, bu hakkın kapsamı ve uygulanması sorunlu olabilir.

Associated Electric & Gas Insurance Services Ltd v. European Reinsurance Company of Zurich (Bermuda) [2003] davasında, İngiliz Özel Konseyi, uluslararası ticarî tahkimde gizlilik ilkesinin kapsamını ele almıştır. Konsey kendisine yapılan itirazda, bir tahkimde verilen bir karara, aynı taraflar arasında yapılan ikinci bir tahkimde daha önceki kararın ifşa edilmesini engelleyen açık bir gizlilik anlaşmasına rağmen başvurup başvurulamayacağı sorusunu değerlendirmiştir. İngiliz Özel Konseyi, ilk hakem kararında açıkça gizlilik yükümlüğü olmuş olsa bile, aynı taraflar arasında görülen ikinci tahkime daha önceki hakem kararının sunulabileceğine karar verdi.

Karara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Associated Electric & Gas Insurance Services Ltd v. European Reinsurance Company of Zurich (Bermuda) [2003]

Anahtar Sözcükler: Tahkim - Aynı Taraflar Arasında İki Tahkim - Birinci Tahkim Sözleşmesinde Gizlilik Maddesi - İkinci Tahkimde Birinci Tahkime Atıf Yapılmasını Gizlilik Şartının Engelleyip Engellemediği