logo

WhatsApp İletişim

 

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İtiraz Dilekçesi

İSTANBUL NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI’NA

                                                                   Yürütmenin Durdurulması Taleplidir


DAVACI: AD, SOYADI, YABANCI PASAPORT NO, ADRES                          


VEKİLİ: AD, SOYADI, T.C.K.N., ADRES, UETS                         


DAVALI: İSTANBUL VALİLİĞİ (İl Göç İdaresi Müdürlüğü), ADRES


KONU: Müvekkil aleyhine İstanbul Valiliği tarafından verilmiş olan …/…/…. tarihli SINIR DIŞI kararının yürütmesinin durdurulması ve Sınır Dışı Kararının

İPTALİ talebini içerir dava dilekçemizdir.


AÇIKLAMALAR:


Müvekkilim hakkında anılan sınır dışı etme kararı usul, kanun, uluslararası sözleşmeler ve hakkaniyete aykırıdır. Sınır dışı kararının uygulanması hâlinde davacı müvekkilin, ülkesi …’da yaşanan iç ve dış savaş sebebiyle hedef gözetmeksizin gerçekleşen şiddet eylemlerinde telafi edilemeyecek şekilde zarara uğraması ve ölme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle anılan kararın iptali hakkında karar verilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;


USULÎ NEDENLER:


MÜVEKKİLİN ADLÎ YARDIM TALEBİ KABUL EDİLEREK HAKKINDAKİ DAVANIN YÜRÜTÜLMESİ GEREKMEKTEDİR


2577 s. İYUK m. 31 gereğince HMK 334 vd. maddeleri idarî yargılamada adlî yardımla ilgili hususlardaki düzenlemeyi oluşturmaktadır. 6458 s. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) m. 81/2 maddesinde Barolara pozitif yükümlülük getirilmiştir. Bu madde uyarınca … Barosu Adlî Yardım Bürosunun görevlendirmesi ile davacı hakkında Adlî Yardım kapsamında vekil olarak atanmış bulunuyoruz.


Ülkesinden can güvenliği tehdidi ile çıkan ve hâlihazırda … yaşında eşi ve … çocuğu olan ve herhangi bir geliri, mal varlığı bulunmayan müvekkilin HMK madde 334 vd. maddeleri gereğince yargılama gider ve masrafları hakkında adlî yardımdan yararlanmasını öncelikle talep etmekteyiz.

 

ESASA İLİŞKİN NEDENLER


OLAYLAR:


(Müvekkilin Başına Gelen Olaylar Silsilesi, Hayatındaki Önemli Noktalar, Neden Türkiye’ye Geldiği, Hakkında Verilen Sınır Dışı Kararı Ve Bu Kararın Hukuka Ve Kanuna Aykırı Olduğu Bu Kısımda Anlatılır. Müvekkil YUKK Uyarınca Geri Gönderilemeyecek Kişiler Kategorisinde İse Bu Da Belirtilmelidir. Müvekkile Ait Kısa Dönem İkâmet İzni Veya İnsanî İkâmet İzni Başvurusu Olup Olmadığı Da Burada Bahsedilmelidir. Müvekkilin Kendi Ülkesinde Can Güvenliği Olmadığına Dair Durumlar Da Açıklanmalıdır. Bu Açıklamaları Belgeler İle Desteklemek Gerekir. Sınır Dışı Kararının Tebliğindeki Usulsüzlükler De Açıklanmalıdır.)


Yukarıda ayrıntılı şekilde açıklandığı üzere, işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.


HUKUKÎ SEBEPLER: 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi (Mültecilerin Hukukî Statüsüne Dair Sözleşme), T.C. Anayasası, 6458 s. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, 7201 s. Tebligat Kanunu, 28184 s. Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik, 2577 s. İdarî Yargılama Usul Kanunu, 6100 s. Hukuk Muhakelemeri Kanunu.


HUKUKÎ DELİLLER: İstanbul İl Göç İdaresi’nde bulunan müvekkil dosyalarındaki her türlü bilgi ve belge, …/…/… tarihli sınır dışı edilme dosyasının kararı, raporlar ve her türlü sair delil.


NETİCE-İ TALEP: Yukarıda açıklanan nedenler ve re’sen tespit edilecek nedenlerle; kanunlara, usule, uluslararası sözleşmelere ve hakkaniyete aykırı olarak İstanbul Valiliğince müvekkil hakkında alınan …/…/…  tarihli sınır dışı kararının yürütmesinin durdurularak İPTALİNE, (varsa) ADLÎ YARDIM talebimizin kabulüne, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygıyla vekâleten arz ve talep ederiz.


Av. DAVACI VEKİLİ

 (e-imzalıdır)

 

EKLER: